Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Иларионова: Трябва да се упражняваме всеки ден, за да продължаваме да вървим напред

Снимка: личен архив

В късната петъчна вечер на 30 септември предаването "Български изпълнители" ще ви срещне със Зорница Иларионова. Любовта към музиката ѝ започва още на две години, когато за първи  път прегръща любимата цигулка.

"При мен се получи съвсем естествено да започна да свиря на цигулка. Желанието беше изцяло мое. Никога не съм била под натиск на майка ми Благородна Танева затова, че тя е преподавател и цигулар. Аз просто си мечтаех да стана добра колкото нея и нейните ученици" – казва Зорница Иларионова. Завършва цигулка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София в класа на своята майка, Благородна Танева, а след това продължава образованието си в Мадрид, Испания в "Еscuela Superior de Musica Reina Sofia", в класа на проф. Захар Брон,

В биографията на талантливата изпълнителка присъстват много отличия от престижни конкурси сред които: "Кристална лира" от СБМТД в категория млад изпълнител, Победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция, две първи награди от Международния конкурс "Йохан Себастиан Бах", два приза от класацията "Музикант на годината" – 2019, Първа награда от Международния конкурс за млади изпълнители Москва, Първа награда от Международния конкурс "Леополд Белан" в Париж и още много награди.

Повече подробности за кариера на Зорница Иларионова и други любопитни факти около нея може да научите в предаването "Български изпълнители" на вълните на програма "Христо Ботев" този петък (30 септември) от 23.00 часа.

Снимки: личен архив на Зорница Иларионова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна