Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лора Маркова и Сион Найман - между София и Берлин

3
Дуото Лора Маркова и Сион Найман

Тя е 19-годишна, той - на 20. Българската публика вече ги познава и обича - талантът им отрано е открит и оценен. Наградите им се множат, много са и концертните им изяви още докато са ученици в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София - Лора в класа по цигулка на Благородна Танева, а Сион - във виолончеловия на Даниела Черпокова.

Дуото Лора Маркова и Сион НайманЛора Маркова е носителка на наградата “Олга Камбурова“ 2019, присъждана на млади таланти от екипа на предаването „Алегро виваче“ на БНР. Двамата със Сион Найман бяха номинирани за "Млад музикант на годината 2020". 

Сега е време да продължат напред в развитието си - и двамата вече са студенти в най-добрите берлински висши музикални училища, при едни от най-уважаваните педагози в света: Сион Найман вече година учи при проф. Йенс Петер Майнц в Университета за изкуства, а Лора Маркова тази есен ще започне обучението си в Университета за музика "Ханс Айслер" при Коля Блахер.

Отдадени и съсредоточени в израстването си, и двамата имат доста концертни ангажименти. Дуото им съществува от 2020 г., но вече получи награди от Националния конкурс на "Кантус Фирмус" и от конкурса "Музиката и земята", както и Специалната награда на Фондация „Бохуслав Мартину“ за най-добра интерпретация на произведение от чешкия композитор

След участие в летен музикален фестивал във Финландия, Лора Маркова и Сион Найман са поканени да изнесат концерт в рамките на фестивала "Мотив" в София. На 2 октомври от 19.30 ч. дуото ще се представи със солови и ансамблови пиеси от Бах, Паганини, Равел и Лигети във Vivacom Art Hall - Оборище 5.

Преди участието си във фестивала "Мотив" младите музиканти гостуваха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - чуйте разговора в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия