Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златният делфин" отново вдига завеса след петгодишна пауза

Традиционният Международен куклен фестивал "Златният делфин" ще се състои във Варна от 1 до 7 октомври. Това е най-старият фестивал за куклено изкуство в България. Създаден през 1972 година, той се провежда на всеки три години в началото на месец октомври в морската ни столица и тази година е неговото 18-о издание. Така фестивалът възстановява дейността си след двукратно отлагане заради пандемията от коронавирус.

Официалното откриване е на 1 октомври от 10 часа на Лятната сцена на Варненския куклен театър, а в 11 часа започва първото представление във фестивалната програма – спектакълът за деца "Мисия Спящата красавица" на Държавния куклен театър - Бургас. 

Фестивалният афиш включва осем български и шест чуждестранни представления, сред които четири са за възрастни.

Българското куклено изкуство ще представят актьори от Бургас, Русе, Пловдив, Велико Търново, Ямбол, София, Стара Загора и Варна. Чуждестранното участие е на трупи от Италия, Тайван, Южна Корея, Турция, Казахстан и ЮАР.

Най-добрите сред тях ще бъдат отличени от петчленно международно жури с председател Сава Драгунчев.

Програмата на тазгодишното издание на "Златният делфин" представи в "Артефир" Вера Стойкова, артистичен директор на фестивала и директор на Държавния куклен театър във Варна, който е домакин на театралния форум.

Разговора можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Държавен куклен театър - Варна

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени