Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна иска ускорено членство в НАТО

| обновено на 30.09.22 в 21:17
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Украйна официално ще поиска "ускорено членство в НАТО", заяви днес украинският президент Володимир Зеленски. Украинският лидер обяви това броени минути, след като Русия официално оформи анексирането на четири украински региона. "Правим решителна стъпка, като подписваме молбата на Украйна за ускорено членство в НАТО", каза  още той.

Украинският лидер заяви, че Киев е готов да преговаря за споразумение с Москва, но не с Владимир Путин, а с друг руски президент: "Готови сме за диалог с Русия, но с различен президент на Русия", обяви Зеленски във видеообръщение, публикувано в неговия канал в Телеграм.

След заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана Зеленски потвърди решимостта на украинците да изгонят всички окупатори от земите си: "Нашата страна винаги е предлагала на Русия да живеем един до друг в равноправни, честни, достойни и справедливи условия. Очевидно с този руски президент това е невъзможно, той си няма понятие що е това достойнство и честност, затова ние сме готови за диалог с Русия, но с друг президент на Русия", заяви украинският президент.

Опитът на Русия да анексира Донбас, Запорожието и Херсон не променя нищо за Украйна - ще продължим да освобождаваме нашата земя и нашия народ, докато си върнем всички територии, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

С анексирането на контролираните от нея украински области Русия предявява претенции към територии с площ, близка до тази на България - около 109 хиляди квадратни километра.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков даде да се разбере, че руската армия ще воюва и за цялата Донецка област, от която сега Москва контролира около 60 процента.

Запитан за Запорожка и Херсонска област, които също не са изцяло под руски контрол, Песков отговори, че в Кремъл тепърва ще изясняват териториалните си претенции.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени