Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черно море с победа над Ботев (Враца) и се доближи на точка от върха в Първа лига

Снимка: БФС

Черно море постигна много ценна победа с 2:1 като домакин на Ботев Враца в двубой от 12-ия кръг на ППФЛ. „Моряците“ бяха по-активни и заслужено се поздравиха с успеха, дошъл след обрат. Така Черно море събра 22 точки и заема 5-о място във временното класиране Ботев Враца, от своя страна, има 10 точки на 11-ото място.

Мирослав Маринов даде аванс на гостите от Враца още в 9-ата минута, когато порази вратата на Георги Георгиев с удар по диагонал. Васил Панайотов изравни в 47-ата минута, когато се възползва от една избита топка и я прати в мрежата от 12-13 метра. Във втората минута на добавеното време Златев подаде ниско по тревата в наказателното поле, където Курьор с добре насочен удар направи резултата 2:1, като така варненци се върнаха на победния път.

Срещата започна двуостро, като "моряците" не успяха да наложат домакински натиск в първите минути. 

Така се стигна до 9-ата минута, когато домакините не успяха да изчистят една топка и тя стигна до Йохан Валбуена на дъгата на наказателното поле. Той намери Мирослав Маринов вдясно от себе си и младокът с много хубав удар по диагонал даде аванс на Ботев Враца - 1:0. 

След този гол Черно море тръгна по-масирано в атака, като в 17-ата минута Мазир Сула стреля от пряк свободен удар от малко над 20 метра от вратата на врачани, но нацели стената. Малко по-късно с пропуск се отчете и Закария Беншаа. 

Малко преди изтичането на половин час игра Мади Кета се завъртя много добре на лявото крило, преодолявайки съперник. Футболистът на Черно море нахлу в наказателното поле и шутира, но Красимир Костов улови топката. 

Последва размяна на ситуации, като първо удар на Мазир Сула бе неточен, а след това удар с глава на Сантиаго Монтоя след центриране на Браян Мендоса мина покрай вратата. До края на първата част двата отбора не успяха да създадат нищо по-интересно и така тимът на Дани Моралес се оттегли  на почивка с гол аванс. 

Второто полувреме започна ударно за Черно море. Варненци изравниха още в 47-ата минута, когато Николай Златев проби по дясното крило и центрира по земята. В наказателното поле защитата на гостите не успя да изчисти, създаде се карамбол и топката стигна до Васил Панайотов. Той не се поколеба и насочи кълбото към долния ляв ъгъл на Костов - 1:1. 

Минути по-късно отново капитанът на Черно море излезе на изгодна позиция, но прати топката покрай левия страничен стълб. В 51-ата минута Живко Атанасов стреля след ъглов удар, но не успя да уцели вратата. 

В 66-ата минута Браян Переа стреля с глава след центриране отдясно на Мендоса, но Георги Георгиев спаси. След угловия удар Маринов стреля зловещо, но вратарят на варненци спаси. 

Преимуществото на домакините продължи и в 78-ата минута Николай Златев се завъртя много добре на границата на наказателното поле и стреля страхотно с десния крак, но нацели десния страничен стълб на вратата на Ботев Враца. 

Десет минути по-късно варненският тим направи нов сериозен пропуск. Матиас Курьор овладя топката в наказателното поле, освобождавайки се от Мартин Кавдански, но ударът му от 8-9 метра мина високо над вратата. 

В 87-ата минута Курьор бе изведен на дясното крило и върна топката към Беншаа, чийто удар рикошира в защитник в червено. 

Усилията на домакините дадоха резултат във втората минута на добавеното време. Направилият силен мач Николай Златев напредна по дясното крило и пусна топката по тревата в наказателното поле. Там тя бе пропусната от футболист на домакините и стигна до Матиас Курьор, който с удар по тревата завърши обрата за Черно море. 

В следващия кръг Черно море гостува на ЦСКА 1948, като срещата е на 9 октомври. Същият ден Ботев Враца приема Арда.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна