Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев (Пловдив) победи Славия и се измъкна от последните три места в Първа лига

Снимка: БФС

Ботев (Пловдив) победи Славия с минималното 1:0 като домакин в среща от 12-ия кръг на футболната Първа лига. "Канарчетата" стигнаха до успеха с гол на Елвис Ману, въпреки че от 40-ата минута играха с човек по-малко на терена заради втори жълт, превърнал се в червен картон на Джеймс Ето‘о. Играчите на Златомир Загорчич на четири пъти уцелиха гредата на вратата на Ботев, но така и не съумяха да се възползват от численото си преимущество. С успеха „жълто-черните“ се изравниха с Ботев (Враца) на 11-ата позиция в подреждането с по 10 точки, докато Славия остава на 7-мо място с 18. 

Двубоят започна с натиск на „канарчетата“, но в 18-ата минута Славия пропусна първия по-сериозен шанс да открие резултата. След слабо избита топка от защитата на Ботев Георги Вълчев стреля силно без подготовка от над 20 метра, Хидайет Ханкич бе затруднен, но успя да избие, а при добавката Галин Иванов уцели лявата греда на „жълто-черните“ и топката излезе в аут.

Минута по-късно „белите“ нацелиха и десния страничен стълб на вратата на Ботев. Венцислав Керчев засече с глава прострелно центриране отдясно, но топката за втори път се отби в гредата, а след това нямаше играч на Славия, който да добави в мрежата.

В 22-ата минута Ботев отговори на предизвикателството чрез Елвис Ману, който стреля силно от границата на наказателното поле, но Светослав Вуцов успя да парира неговия шут.

Малко след това стражът на гостите от София отново трябваше да се намесва на два пъти при изстрели на Бароан и Ману, но и в двете ситуации Вуцов се справи.

В 35-ата минута Ботев поведе в резултата. Джеймс Ето’o открадна топката от Людовик Соарес отдясно в половината на Славия и веднага центрира по земя към Елвис Ману, който изпревари Емил Виячки и с точен завършващ удар между краката на Светослав Вуцов даде аванс на „канарчетата“.

Малко след това „жълто-черните“ пропуснаха възможността да удвоят своята преднина. Играчите на Желко Копич разгърнаха бърза контраатака, на върха на която се оказа Мохамед Брахими, но изстрелът на бившия играч на Пирин (Благоевград) беше блокиран.

В 40-ата минута отборът на Ботев остана с човек по-малко на терена. Джеймс Ето‘о фаулира Тони Тасев в центъра на терена, спирайки обещаваща атака на „белите“, заради което главният арбитър Георги Давидов показа втори жълт и респективно червен картон на полузащитника на „канарчетата“. 

Във втората минута от добавеното време на първата част Иван Минчев стреля опасно от фаул, но топката премина над напречната греда на домакините и така почивката дойде при резултат 1:0.

Четири минути след началото на втората част Славия за трети път уцели греда. Кемело Нгуена шутира от дъгата на наказателно поле в долния десен ъгъл на Ханкич, австрийският страж успя с върха на пръстите си да отклони топката, която в последствие срещна десния страничен стълб на вратата на Ботев, а при добавката Кристиан Добрев стреля в аут. 

Последва натиск на Славия в опит „белите“ да се възползват от численото си преимущество на терена, но играчите на Златомир Загорчич не съумяха да създадат чисти ситуации, които да реализират. 

В първата минута от добавеното 6-минутно продължение на срещата все пак влезлият като резерва Ахмед Ахмедов стреля точно с глава, но Ханкич спаси.

Минута по-късно Славия за четвърти път уцели греда. Отново Ахмедов засече с глава центриране отляво, но топката срещна десния страничен стълб на вратата на Ботев.

До края на срещата домакините успяха да удържат аванса си и така записаха трети успех от началото на сезона в Първа лига.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!