Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36 учебни заведения от 13 държави участват в изложение "Световно образование" в София

Есенното изложение ще гостува в Пловдив, Бургас и във Варна

Изложение за студенти
Снимка: БГНЕС-архив

В този час започва есенното издание на изложението "Световно образование" в София. Участие в него ще вземат 36 учебни заведения от 13 държави.

Николай Христанов - мениджър за висше образование към проект "Световно образование" каза за БНР, че интересът към придобиване на висше образование зад граница е нараснал с 21 процента спрямо миналата година:

"На това изложение ще присъстват университети и от Холандия, и от Испания. Имаме представител дори и от Хонконг. Австрия ще бъде представена, както с Търговската камара, така и с една организация, която е за международен обмен на студенти, така и с австрийски университети. Промениха се нагласите определено след Брекзит и преориентирането се случи към Нидерландия с програми на английски. Забелязвам тази година тенденция Германия и Австрия да се нареждат след Нидерландия като търсени дестинации. След тях Белгия и Италия бележат също ръст и то почти двойно спрямо миналата година".

За предаването "Закуска на тревата" Христанов допълни:

"Промениха се нагласите след Брекзит, което беше нещо естествено и очаквано. Първата година имаше доста добра политика на университетите да запазят таксите на нивата, които са за англичаните - на 9 хиляди 250 паунда за студенти от Европейския съюз".

По думите му таксите в момента са от 23 хиляди паунда до 28 хиляди паунда на година.

"След Брекзит българските студенти са разглеждани наравно с британските и с международните. Преориентирането се случи към Нидерландия поради няколко факта - единият е богатото разнообразие от програми на английски език в различни сфери".

Есенното изложение утре ще гостува в Пловдив, а на трети и четвърти октомври - съответно в Бургас и във Варна.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна