Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Марини: Сега е моментът институциите на ЕС да изпъкнат като лидери

"Нормализирането на партии с фашистки идеологии е проблематично"

Аделина Марини
Снимка: Стопкадър, YouTube

"Нормализирането на партии, които симпатизират на фашистки идеологии, е един от големите проблеми за ЕС. Медиите наричат такива партии, изповядващи идеологията на Бенито Мусолини, крайно десни, което заблуждава избирателите. Санитарен кордон обаче на този етап не се вижда. Това е изключително проблематично. Никнат като гъби движения, ехо от миналото. А това ехо от това минало е нещото, срещу което ЕС беше създаден като реакция, като обещание, че никога повече няма да допуснем в Европа такива партии да използват демокрацията, за да дойдат на власт". 

Това каза в интервю за БНР журналистът Аделина Марини от EU Inside. 

И допълни, че в идеологиите на такива партии преобладават сферите правосъдие, вътрешни работи, те проповядват право и ред

В предаването "Събота 150" Марини допълни, че вече се изгубва митът за безпогрешните страни членки

"При кризата в еврозоната Германия дълго време играеше ролята на безпогрешната държава - имаше най-дисциплинираните финанси, придържаше се към конституцията си. Но при енергийната криза се оказа, че е била крайно недисциплинирана - изградила е зависимост към Русия, затваряла си е очите за корупционни схеми. С това се вижда, че не сме безпогрешни и това започва да ни изравнява като страни в ЕС. Балтийските страни за мен са интересен феномен. Сега те се появяват като новите праведници. Но и се вижда колко са незрели за основни неща като върховенството на правото, равенството, емпатията. В ЕС виждаме изравняване на силите, на това, че всеки си има своите кусури". 

По думите ѝ сега е моментът на европейската сцена да изпъкнат институциите на ЕС 

"Основният проблем, с който ЕС се сблъсква през последните над 10 години, е това, че е предизвикан от антидемократични и антиевропейски сили. Да не се допускат авторитарни сили, да не се допускат сили, които не са склонни да спазват върховенството на правото, които издигат държавата над индивида. ЕС е този, които издига индивида над държавите". 

Журналистът прогнозира възможност на подготвяния следващ пакет европейски санкции срещу Русия да бъде наложено вето

Интервюто с Аделина Марини можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна