Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Интерконекторът ще има стратегическа роля на Балканите

Мартин Владимиров
Снимка: БГНЕС

"Променената геополитическа ситуация е шанс за България и региона. По интерконектора между Гърция и България ще пристига газ на цена, която е пет пъти по-ниска. Преди 10 години, когато беше подписан договорът, аз го обявих за едно от най-лошите споразумения. Но днес това се оказва липсващото звено на стратегическия коридор Юг - Север за свързване на Балтийско, Адриатическо и Егейско море с доставки на алтернативни количества природен газ. Този интерконектор е част от редица стратегически проекти". 

Това каза пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. 

Той подчерта, че газовият пазар в Югоизточна Европа е малък, а след планираното разширение на интерконектора по-голямата част от потреблението на газ на Балканите ще бъде гарантирана

"Дългосрочната сигурност на енергийните доставки означава енергийна независимост и отказ от вноса на изкопаеми горива. Бъдещето на Европа е нисковъглередно. Истинската независимост идва от структуриране на система, базирана на възобновяеми енергийни източници и върхови технологии за съхранение, за да нямаме нужда от внос на изкопаеми горива. Разбира се, ролята на природния газ няма да изчезне от днес за утре". 

В предаването "Събота 150" Владимиров допълни, че интерконекторът ще изиграе стратегическа роля, като помогне на бъдещите правителства в региона да имат алтернатива и да не се окажат под натиск от страна на Кремъл. 

"Урсула фон дер Лайен иска да покаже, че Европа е готова да помогне, където Русия има най-голямо икономическо и политическо влияние... Геополитическото бъдеще на Европа е на карта и краткосрочните икономически интереси на един субект или лоби не могат да надделеят над тъмните облаци, надвиснали над националната сигурност на членките на ЕС. Всички правителства осъзнават, че не е време за лобиране и за извличане на максимална полза за националния интерес, а за солидарност". 

Енергийният експерт изрази надежда, че пускането в експлоатация на интерконектора е първа крачка към промяна на геополитическата конюнктура в страната ни - защото "все гледаме да не изпълним целите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, за премахване на въглищната зависимост, изобщо, за трансформация на българската икономика". 

Втора важна стъпка според него е подписване на споразумение за солидарност с Румъния и Гърция в областта на електроенергията и природния газ, за да се определи механизъм и план за действие при пълно спиране на руските доставки за Югоизточна Европа. 

Интервюто с Мартин Владимиров можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна