Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха на свобода царски орел, отгледан в спасителен център

3
Снимка: Стоян Радев

Царски орел бе пуснат на свобода в защитената зона около сливенското село Камен. Орелът е отгледан в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Птицата е една от най-големите в страната и е под защитата на Закона за биоразнообразието. В България има 35 двойки от тези орли в дивата природа.

Орелът е отгледан в спасителния център, след като е намерен паднал от гнездото. Миграцията и животът на птицата ще бъдат следени от прикачения предавател, каза Христина Христова от Зелени балкани.  

"Районът е изключително подходящза царски орли. Има струпване на такива птици, заради това, че има достатъчно храна, така че сме обнадеждени, но ще продължаваме да го следим посредством предавателя", каза Христова.  

Шансовете за оцеляване на орела са високи, коментира Ивайло Клисуров, управител на спасителния център.  

"Специално за рехабилитираните птици от Спасителния център е важно едни 45 дни те да оцеляват и да се хранят, което означава, че нашата работа поне ние сме я свършили. От там нататък факторите, които ги застрашават там не можем на 100 процента нищо да направим", посочи Клисуров.  

В района, в който бе пусната спасената птица гнездят няколко двойки от вида Царски орел. Очаква се той да започне миграция към съседни държави, след настъпване на студените месеци.  

По публикацията работи: Калина Енчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия