Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Константинов: Иран се завърна към консерватизма заради неадекватните действия на Запада

В много страни по света се провеждат демонстрации в солидарност към протестиращите иранци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Познати в Иран споделят, че на много места протестите са смазвани със сила. Пребиват ги, гонят ги, арестуват ги. Има цензура навсякъде. Жените в Иран имат много права в сравнение с много мюсюлмански държави. Те са изключително образовани и са основна част от работната сила. Но моралната полиция, която се състои и от жени, и от мъже, е засилила дейността си". 

Това каза пред БНР Калоян Константинов, български журналист, специализирал се в политиката и историята на Близкия изток в лондонския Кралски колеж. 

Демонстрациите, провокирани от смъртта на една 22-годишната Махса Амини след предполагаем полицейски побой заради неправилно носене на хиджаб, не спират въпреки все по-агресивния отпор на консервативната власт на новия президент на Иран Ебрахим Раиси.

Според журналиста завръщането на Иран към консерватизма е пряко свързано с неадекватните действия на САЩ и Запада

"Доналд Тръмп, воден от субективни договорки и желания, върна санкциите върху Иран, а Европа не можа да отвърне адекватно. Това даде и хляба, и ножа в ръцете на консерваторите". 

В предаването "Събота 150" Константинов определи Раиси като "един от най-радикалните духовници в страната": 

"Той е бил част от четиричленна комисия, одобрила извънсъдебната екзекуция на хиляди интелектуалци, икономисти, политици. Не можем да мислим, че такъв човек ще либерализира страната. Протестите няма да доведат до желания ефект. Но светът се променя, Иран ще се промени, обаче няма да е утре. Западът трябва да вдигне санкциите над Иран". 

По думите му Иран става икономически, политически и военен съюзник на Русия, Китай, Пакистан по неволя

"Ако Западът се отвори към иранския пазар, това ще повлияе добре върху държавата. Защото, ако има какво да губи, тя ще се държи по-добре със своето население. Политическата класа може да избере и другия път - сътрудничество с по-авторитарни режими, като така ще спрат да се развиват, докато не се закопаят в едни диктатурни отношения".  

Интервюто с Калоян Константинов можете да чуете в звуковия файл. 

Портрет на Махса Амини, снимка: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени