Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицотакис: Гърция играе все по-активна роля в хъба, който ще обслужва всички държави в региона

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция ще подсили енергийната сигурност за всички държави на Балканите и за цяла Европа, заяви в София гръцкият премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис на церемонията по откриването на газовата връзка в София. 

"Както вече бе потвърдено и от държавните глави, които вече говориха, една газова мрежа, на която може да се разчита. Когато проектирахме тези проекти, малко хора вярваха, че те ще бъдат реализирани, но виждаме днес, че можем да потвърдим успеха. Гърция играе все по-активна роля в регионалния енергиен хъб, който ще обслужва не само България, но всички държави в региона".

В политически смисъл той каза, че този проект свързва не само държави, но и такива партньори, които споделят еднакви политически ценности. В икономически смисъл интерконекторът е въпрос не само на доставки, но и на цени. 

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски призова да не се мисли в категорията "национални интереси", а в по-общ план, като изрази готовност страната му да съдейства за подобряване на газовата инфраструктура в региона. 

Министър-председателят на Румъния Николае Чука отбеляза, че страните в нашия регион следва да мобилизират собствените си енергийни ресурси, като нарече дефицитите днес изкуствено създадени от Русия и напомни, че трябва да сме реалисти. Днешното събитие е добро, но диверсификацията следва да се ускори. 

Александър Вучич - президентът на Сърбия, опита да разведри обстановката тук, като каза, че е очаквал да бъде посрещнат като черната овца на Европа от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, но това очакване не се е оправдало.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна