Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запечатването на изборните секции в Турция протича нормално

3
Снимка: Тоня Димитрова

Въпреки смените в последния момент в състава на секционните избирателни комисии в Турция запечатването на секциите протича нормално. 166 са секциите в южната ни съседка - рекордно много.

220 машини има в 112 от 166-те секции в Турция. В Истанбул и окръга секциите са 51, в 33 от тях гласуването е машинно.

В 10:30 ч. започна процедурата по запечатването на секциите в квартал "Авджълар" в Истанбул, където има най-много изселници от България. Този път секциите тук са три в две училища. В Техническата гимназия има две секции с общо 4 машини. Изборна секция има и в Основното училище Фирузкьой, там се гласува само с хартиени бюлетини.

Много малка част от членовете на секционните комисии, които идват от България, бяха пристигнали пред секциите сутринта. На места беше събран кворум от 4-ма членове на СИК, за да започне запечатването на помещенията. А впоследствие ЦИК издаде указания, че е необходимо присъствието на двама членове, за да се подготви секцията.

В Техническата гимназия в "Авджълар" единият от председателите на СИК Ахмет Халил Ахмет има опит от предишните избори. 

"Досега нещата текат по-леко. Вече свикнахме и ние с машините, с протоколите. Както знаете всяка година имаме избори в България, свикнахме"

Красимир Минчев за първи път е част от секционна комисия.

"Всичко е наред, машините ги оправихме, действат."

В Деня на размисъл не видяхме плакати в "Авджълар", но дружествата и общината в "Авджълар" продължават да изпращат есемеси с призив хората да гласуват и с информация къде е адресът на най-близката до тях секция. До полунощ е крайният срок за запечатване на секциите.



Снимки: Тоня Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия