Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР определи 233,36 лв. за MWh цена на газа за октомври, поевтинява с 34%

Снимка: Алами/Ройтерс

Природният газ поевтинява с около една трета от днес. КЕВР определи цената на синьото гориво за октомври на 233,36 лв. за мегаватчас.

Ключов фактор за понижението със 120 лв. на цената за октомври са започналите от днес доставки по газовия интерконектор "България – Гърция", посочват в писмо от енергийния регулатор.

За септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лв. за мегаватчас, което означава, че цената на природния газ за м. октомври е по-ниска с близо 34%.

Утвърдената от КЕВР цена е под прага от 250 лв./MWh, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации.

За първи път КЕВР е включила в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цени, залегнали в договора. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за октомври.

По-рано председателят на КЕВР Иван Иванов коментира факторите за намалението на цената.

"Азерският газ - на годишна база 1 милиард кубични метра, е доставен по договорни цени от 2013 година, които са изключително изгодни за България. Втората причина е намаляване на цената на нидерландската борса близо наполовина спрямо цената, която беше през август, която формира тази висока цена през септември. Опасявайки се европейските търговци на природен газ, че цените ще се покачат изключително много, те закупиха природен газ, от който в момента се мъчат да се освободят, защото цените падат и колкото повече този газ е тяхна собственост, толкова повече се обезценява".

Иван Иванов каза още, че точната цена, по която ще се продава газът през този месец, енергийният регулатор ще определи късния следобед. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени