Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 секции в София с хартиени бюлетини, 487 гласуват с подвижни урни

| обновено на 02.10.22 в 07:58

След приключване на изборния ден изборните книжа от 23-ти избирателен район ще се предават в зала 1 на Националния дворец на културата. Книжата от 25-и избирателен район – в зала 6 на НДК. Изборните материали от 24-та Районна избирателна комисия ще се предават в зала "Асикс Арена", информира Полина Витанова – говорител на 23-ти РИК:

"Гласуването е изцяло машинно. На територията на цяла София има само 5 секции с хартиени бюлетини, така че се надяваме да приключат в по-ранен час и да започнат да предават изборните книжа и материали, макар че ЦИК разписа в методическите указания преброяване на контролните разписки във всички СИК. След установяване на изборния резултат СИК ще трябва да преброят контролните разписки и да съставят протокол за това. Ще се удължи с това малко времето за приключване на работата им, но надявам се, че няма да е дълго".

Нормално започна изборният процес в столичното 107-о основно училище "Хан Крум“ в квартал "Лозенец“. В него са разкрити 4 секции и във всяка има по една машина за гласуване. 
С няколко минути закъснение отвориха секциите в столичното 68-о училище в квартал "Дружба" 2. Пред входа на училището имаше гласоподаватели, които чакаха да дадат вота си рано. В секция номер 43 изборният ден започна с технически проблем. Единствената машина не заработи веднага и се наложи намесата на техническо лице. 

Общо 487 са жителите на София, които ще гласуват с подвижни урни, показват публикуваните от общината избирателни списъци. До техните домове ще отидат членовете на 15 избирателни секции. В тези секции ще гласуват хората с увреждания и поставените под задължителна карантина или изолация. Карантинираните могат да подават заявления и днес до кмета на съответния столичен район. За хората с увреждания, които желаят да гласуват в секция, има осигурен транспорт, който се заявява с телефонно обаждане до Столичната община. 

Най-много хора, които ще гласуват с подвижна урна в дома си, има в столичния район "Красно село" - 60 души, а най-малко са жителите на район "Искър" – 17. След като членовете на мобилните секции обиколят домовете на хората с увреждания, ще бъдат обслужени тези, поставени под карантина. За целта те трябва да подадат заявление и да бъдат включени в избирателния списък след проверка от РЗИ. 

При заявка на транспорт хората оставят телефон за връзка, на който след това получават обаждане, за да се подготвят за излизане. След гласуване автомобилът ги връща до дома им. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна