Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как гласуват хората с увреждания и какво искат да се промени?

| обновено на 02.10.22 в 08:46
Снимка: БГНЕС

Бойкот на вота или гласуване по съвест – с такива нагласи са част от хилядите хора с увреждания у нас в днешния ден. Някои от тях упражняват правото си на глас независимо от обстоятелствата, с които трябва да се справят – да подадат заявление за гласуване с мобилна урна или да отидат на място в секция. 

Подвижни секции има в населените места с подадени поне 10 заявления за гласуване по този начин. А за хората, които гласуват на място, има възможност да направят това и в секция по избор, достъпна за тях, като се дописват в избирателния списък на секцията.

И на тези избори хората с нарушено зрение са изправени пред трудността да упражнят своя вот заради шрифта както на машините за гласуване, така и на хартиените бюлетини

"Много незрящи хора се отказват да участват в изборите, особено по-възрастните. И това е тъжно", твърди Стефка Пенчева, председател на Регионалната организация на Съюза на слепите в Ловеч.

"За машината – екранът е мъничък. Работим с компютри, работим с мобилни телефони. При тях има функции за мащабиране, за увеличаване на шрифта."

Затова гласуват с придружител, макар да искат да изразят вота си самостоятелно.

"С говорещ софтуер. Там се слага една слушалка в ухото ти, за да може само ти да чуваш какво говори машината и гласът те води. Всичко, което е на екрана, може да се изговори от машината", посочва Пенчева.

Друг начин да гласуват незрящите хора припознават в електронното гласуване от разстояние или по пощата.

Хората с увреждания – зрителни или други, които не им позволяват да упражнят правото си на глас, могат да се възползват от гласуване с придружител, обяснява Валентина Недялкова, председател на Районната избирателна комисия в Ловеч.

"Тоест, да е налице увреждане, а не неграмотност например", уточнява тя.

Преценката за това дали даден гласоподавател може да гласува с придружител е на председателя на СИК, като неговото решение може да бъде оспорено от член на комисията, след което се произнасят всички нейни членове.

Едно лице може да бъде придружител максимум на двама души с увреждания, сочат още разпоредбите на Изборния кодекс.

28-годишният Кристиян винаги гласува. Той е незрящ и в инвалидна количка. Смята за безотговорно да имаме право на избор и "да го пропиляваме".

"По-големият проблем е, когато човек не вижда. Тогава той трябва да има пълно доверие в своя асистент, за да е сигурен, че гласът му е отбелязан правилно. За съжаление не се измисли опция с говореща програма в машината."

Подвижна избирателна кутия

Кристиян има и друга критика – той е на мнение, че там, където има определен брой хора с увреждания, трябва задължително да се разкрива подвижна урна, като отпадне сегашният режим на подаване на заявления, който по думите му има възпираща роля за участие във вота.

Павлина от град Левски също е в инвалидна количка, но гласува с подвижна урна, защото в нейната секция няма достъп за хора с двигателни увреждания – няма нито естакада, нито рамка.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна