Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Българските избиратели вече свикнаха да гласуват с машини

Ваня Нушева
Снимка: Силвия Великова

“Българските избиратели вече свикнаха да гласуват с машини. Миналата година по време на първия вот през април и броят на машините беше по-малък, и много избиратели не бяха създали умението да гласуват с машина“, казва в ефира на БНР Ваня Нушева от “Прозрачност без граници“, които са преки наблюдатели на тези избори, и допълва:

“След поредица от избори се намираме в ситуация да гласуваме за четвърти път. Самите хора вече имат опит с този начин на гласуване“.

Има ли сигнали за нарушения в първите часове?

“Към този момент нямаме получени сигнали за нарушения в изборния ден. Приемаме такива сигнали на нашата телефонна линия – 0800 11 224. Няколко са нещата, за които трябва да внимаваме днес: изключително важно е по отношение на хартиените бюлетини да се спазва технологията и да не се късат предварително. Това е един от начините, по които се реализира методът на индианската нишка – изнася се празна бюлетина, която се дава попълнена на избирателя и съответно се заменя от него при гласуването в кабинката след това. Това е едно от най-важните неща.

По отношение на гласуването с машини – да, част от избирателите не са достатъчно добре информирани, но могат да попитат членовете на секционните комисии да им покажат по какъв начин, но това трябва да се случва от разстояние. Нито застъпници, нито членове на секционни избирателни комисии могат да присъстват в близост до избирателите и машината, за да не нарушават тайната на вота“, посочва още Нушева.

Контролираният вот

“Когато забележите, че има хора, които съпровождат организирано няколко пъти други избиратели, можете веднага да сигнализирате на представителите на МВР, които стоят пред секцията. Те имат това задължение – да следят за спазване на реда и закона извън изборното помещение“, казва още тя и подчертава:

“Ако някой застъпник в изборното помещение е твърде настоятелен в това да казва как да протича процесът, било то да дава указания на членовете на комисиите или на избиратели, това не е разрешено“.

Чуйте пълното интервю в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна