Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": 10,3% избирателната активност към 11 часа. Има надежда, че няма да е толкова ниска

Първан Симеонов: Интересът към изборите едва ли ще е пренебрежимо нисък

10,3% е избирателната активност към 11 часа, сочат данните на "Галъп интернешънъл болкан".

Активността се движи около и дори малко по-високо от активността на последните избори през ноември 2021 г., отбеляза изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов.

"Най-общо към този час активността се движи около тази на последния вот."

"Много е рано да се каже. Ако се запазят така нещата, остават в прогнозите. Сравнително ниска за българските стандарти активност, но е още преди обед", допълни той пред БНР.

"Засега се движим в синхрон с активността от изборите ноември 2021 година, която не беше от високите активности, но поне засега не изглежда и активността да отива много по-надолу.

Тепърва извадката ще започне да се държи по-стабилно - с натрупванията, като в ранния следобед и най-вече в късния следобед, вече ще можем да имаме обосновани хипотези каква активност се очертава на тези избори“, поясни Първан Симеонов.

"Високата активност невинаги е резултат от хубави развития. Висока активност идва, когато обществото се наелектризира, поляризира, политизира, понякога даже излишно. Невинаги ниската активност е неприятен индикатор, въпросът е да не става прекалено ниска. Имаме надежда, че тя няма да е толкова ниска, колкото можеше да бъде, ако се продължи надолу по склона. Високата активност обикновено идва с големи, нови политически сили и трудно може да се очаква, когато през няколко месеца се правят избори. Но пък от друга страна висока активност може да се очаква, когато има реален залог, свързан с качество на живот, с личната и националната сигурност, така че интересът към изборите едва ли ще е пренебрежимо нисък", коментира Симеонов.

"На много места излизат някакви класации. Като видях някои от данните, те малко общо имат с данните, които аз следя и които са доказано ефективни. Спомняте си колко тънки моменти уловихме от "Галъп интернешънъл болкан" в последните избори в екзитпола. Като гледам нашите данни и като гледам какво излиза, имам чувството, че някъде съзнателно някой се опитва да обезсърчи още хора или пък обратно", изтъкна политологът.

"Ако на гласоподавателите не им се гласува, а на политиците не им се управлява в тази ситуация, влизаме в една лоша спирала надолу", заяви още той.

Натрупаните данни следобед вече ще бъдат сигурна, релевантна отправна точка за разсъждения, обобщи Първан Симеонов. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Кога да очакваме първите данни от екзит пол? "Както винаги, в 20:00 часа с края на изборния ден. Разбира се, ние заедно с партньорските медии ще имаме тези данни на интервали от 2 часа през целия изборен ден, но както законът ни задължава, и както, струва ми се, всички партньорски медии изпълняват, начело със самата агенция, ние ще запазим тези данни за себе си". И ще ги съобщим, когато законът позволява.


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна