Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При ниска избирателна активност протича вотът в Турция

Гласуване в Турция
Снимка: Тоня Димитрова

При ниска избирателна активност протича вотът в Турция, въпреки че там има открити най-много секции зад граница – 166. В секциите в квартал "Авджълар", където има най-много турци с български паспорти, са гласували 400 души до 11 часа, за сравнение през ноември на първия тур гласуваха двойно повече хора.

В 15 от 166-те секции в Турция имаше забавяне при началото на изборния ден заради неявяване на членове на секционни комисии, предложени от политическите формация. В Истанбул и района секциите са 51, а в квартал Авджълар, където има най-много изселници има три секции, вместо 2, както беше през ноември 2021 г. 

Според Ефраим Камбероглу избирателната активност ще е висока, а липсата на опашки се дължи на големия брой секции"

"До 20.00 часа има време и мисля, че хората ще дойдат и ще гласуват".

Малко преди 12.00 часа на посещение в секциите в Авджълар дойде кметът на квартала Туран Ханчерли. Пред БНР заяви, че турските власти не са се изморили от организирането на български избори, а посланието му към гласуващите е:

"Хората кимат демократичното право за гласуване и казвам на всички да дойдат и да дадат своя вот, без значение за коя партия".

В третата секция в Авджълар – в основното училище Фирузкьой също няма опашки. Там се гласува само с хартиени бюлетини.

Още в коридора пред секциите се дават указания на турски език как да се гласува с машина, чува се и турска реч и в самите секции, а на места членовете на комисии не спазват разстоянието от 2 метра, когато помагат на избирателите да се справят с машините.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени