Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: България е готова да увеличи износа си на ток за Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Същинските преговори за еврочленство на Северна Македония ще започнат едва когато тя впише българите в конституцията си. Това заяви президентът Румен Радев в София. 

Той подчерта, че бързото изпълнение на двустранно поетите ангажименти от съседната държава е гаранция за ускорената ѝ евроинтеграция:  

"Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с Република Северна Македония е неизбежен и аз очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на Република Северна Македония, освободено от идеологемите на миналото".

България е готова да увеличи износа си на ток за Република Северна Македония, но в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство, каза още Радев: 

"И с президента Пендаровски, и с президента на Европейската комисия, обсъдихме възможностите Европейският съюз да подкрепи финансово Македония, така че да се избегне евентуална ликвидна криза точно в предстоящата зима по отношение на снабдяването с електричество на Република Северна Македония. Зависи от решенията на европейските институции и зависи Република Северна Македония да направи съответните заявки, за които ние помагаме".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!