Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организирано превозване на избиратели в Турция от една секция в друга

Снимка: Тоня Димитрова

Организирано превозване на гласоподаватели от една секция в друга, установи нашият екип в Турция. В Бурса застъпници на партии са предизвикали напрежение в първите часове на изборния ден.

Пред секциите в Турция няма опашки. На много места броят на гласувалите е два пъти по-малко в сравнение с вота през ноември.

В квартал "Авджълар" в Истанбул, в секция с хартиени бюлетини, се струпаха повече хора и веднага автобуси на общината превозиха хората до другите секции, където се гласува машинно.

"Да, опашка имаше там. Тука няма никой. Взима време".

В Бурса има най-много секции в Турция - 40. Там - в "Инегьол", са дошли хора, които са се представили за членове на ЦИК, с фалшиви документи и е възникнало напрежение.

Юксел Йозкан е депутат в турския Меджлис от Бурса. За БНР той сподели:

"Както на предишните избори, някои наблюдатели на партии умишлено или нарочно създават напрежение с неоснователни твърдения, че се нарушава изборният кодекс. Създават напрежение и така понякога спира вотът. Нарочно го правят, умишлено."

Масово по секциите в Турция членове на комисиите дават инструкции на турски език за гласуващите с машини, не се спазва стриктно и правилото за 2 метра дистанция с избирателя.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна