Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Лиман е напълно прочистен от руски сили

Снимка: Ройтерс

В неделя Украйна обяви пълен контрол над източния логистичен център Лиман, най-значимата придобивка на Киев на бойното поле от седмици, осигурявайки потенциален плацдарм за по-нататъшни атаки на изток, като същевременно оказва допълнителен натиск върху Кремъл, съобщава Ройтерс.

"Към 12:30 часа (местно време) Лиман е напълно прочистен", каза украинският президент Володимир Зеленски в кратък видеоклип в своя канал в Telegram и добави: "Благодаря на нашите войски... Слава на Украйна!".

Лиман се намира в северната част на Донецка област и беше използван като логистичен център от Русия, но сега може да даде на украинските войски достъп до повече територии в регионите на Донецк и Луганск.

Серхий Гайдай, губернатор на региона Луганск, който е съседен на Донецк, каза, че контролът над Лиман може да се окаже "ключов фактор" в подпомагането на Украйна да си върне изгубената територия в неговия регион, чието пълно завладяване Москва обяви в началото на юли след седмици на усилен напредък.

Британското министерство на отбраната описа Лиман като важен от оперативна гледна точка, тъй като контролираше ключов път, пресичащ река Сиверски Донец, при която Русия се опитваше да консолидира отбраната си.

Русия вероятно е претърпяла тежки жертви по време на изтеглянето от Лиман, се казва в изявление на министерството. Русия имаше между 5000 и 5500 войници в града преди украинската атака, посочи в събота говорител на източните сили на Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени