Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните медии за изборите в България

Снимка: Ани Петрова

Световните медии следят отблизо българските избори. Някои от тях са пратили и свои специални пратеници, които да отразят събитието.

Българите отиват днес до урните за четвърти път в рамките на 18 месеца, съобщава Франс прес и добавя, че предизборната компания е била доминирана от инфлацията и покачващите се цени на горивата, които са изместили темата за войната в Украйна.

Гласоподавателите упражняват правото си на глас с нищожна надежда за сформиране на стабилно правителство заради дълбокото разделение сред политическия елит, коментира агенция Ройтерс.

България е обхваната от такъв политически хаос, че провежда четвърти предсрочни избори за по-малко от две години, отбелязва Евронюз и прогнозира, че политическата нестабилност в страната може да се отрази на амбициите й за влизане в еврозоната.

Според Би Би Си сянката на Русия е надвиснала над парламентарния вот в България. Страната е една от най-зависимите от руския газ в Европа, но българите все повече се питат дали изобщо имат нужда от него, пише британската медия.

Според гръцкото издание "Катимерини" с наближаването на зимата българите се вълнуват от един въпрос - повишаването на цените на фона на войната в Украйна. Ако на предишните парламентарни избори в дебатите преобладаваше темата за корупцията, този път в кампанията доминира икономическата несигурност, като инфлацията в най-бедната държава в Европейския съюз, достига 20%, коментира гръцкото издание.

"Ал Джазира" съобщава, че ако не се стигне до работещ кабинет, управлението на страната, член на Европейския съюз и НАТО, ще бъде поверено на служебна администрация, като медията отбелязва ,че тя ще бъде назначена от приятелски настроения към Русия президент Румен Радев. В същото време анализатори, цитирани отново от "Ал Джазира" прогнозират, че е възможно да се стигне до експертно правителство в София, заради икономическите рискове и войната в Украйна.

Англоезичната китайска телевизия CGTN съобщава от София, че трудно ще се сформира стабилно правителство заради дълбоките разногласия в политическия елит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!