Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Попов, Бразилия: Проблемът е, че по-голямата част от предизборните обещания не се спазват

Сао Пауло, Бразилия
Снимка: архив

Няма официална статистика за това, колко българи живеят в Бразилия, но по неофициални данни те са около 3000. Макар че са се установили в другото полукълбо, те не остават равнодушни към случващото се у нас. Това го показва фактът, че и за тези парламентарни избори там са подадени достатъчен според закона брой заявления за гласуване, за да бъде организиран вот извън столицата Бразилия - в Сао Пауло, бразилския град с най-голяма концентрация на наши сънародници.

Един от българите в Бразилия е Бен Попов. Той напуска България преди 22 години – първо емигрира в САЩ, но после се мести в Сао Пауло, където до днес живее със семейството си. От тогава до сега се е връщал на родна земя 4 пъти. В изборния ден го намираме в България, в родния му град Стара Загора. Въпреки че толкова години живее извън страната, той е твърдо убеден, че трябва да даде гласа си за съставянето на новия 48-ми български парламент:

"Аз смятам, че всеки българин, без значение дали живее в чужбина, ако се чувства българин, би трябвало да си мисли, че е важно да участва в процесите в България. В крайна сметка, аз живея в чужбина, но нямам взето решение това да бъде завинаги. Може в някакъв момент да се върна в тук. България е моята страна. За мен е много логично да имам възможност да участвам в изборите, защото това означава да участвам в бъдещето на страната."

За това, доколко променена му се вижда България за десетте години, откогато не се е прибирал у дома, Бен споделя, че намира много положителни промени – инфраструктура, банкова система и др., макар  в сравнение с Бразилия и други европейски държави да има много какво да се желае.

Но в сравнение с 10 години назад България наистина бележи напредък, е категоричен сънародникът ни. А дали е успял да открие рационални идеи за бъдещето на страната ни в предизборната кампания?

Бен Попов

„Аз смятам, че проблемът не е в това да имаш идеи и предложения. На всички избори винаги се чуват много положителни обещания за промяна, но въпросът е доколко тези обещания се спазват след това – казва ни Бен Попов. – Оставам с впечатление, че по-голяма част от нещата, които кандидатите обещават, не се реализират на практика в живота на хората през следващите 4 години. За мен това е проблемът. Защото лесно е да се обещае, може да има някакви прекрасни идеи. Въпросът е след това да бъдат изпълнени на практика.“

В обществото ни се спори за това, какво правителство – коалиционно или експертно, е по-добре да има страната ни, за да дръпне по-бързо напред.

"При всички положения са необходими двата компонента, защото коалиция трябва да има, трябва да има разбирателство, – смята Бен. – В противен случай, ако една част от управляващите имат много силен опонент и не могат да бъдат прокарвани закони и предложения за промени, това правителство, колкото и да има идеи и капацитет, няма да има възможност да го направи. И от друга страна те трябва да бъдат професионалисти, т.е. експерти в областите, в които ще работят след това.“

Една от големите тревоги на българите е дали след тези избори страната ни най-накрая ще се сдобие с редовно стабилно правителство. Попитахме Бен Попов какво мисли той по този въпрос.

"Много ми е трудно да прогнозирам в момента. Знаем, че в крайна сметка предварителните статистики много по-често са грешни, отколкото правилни. Но много се надявам да има някаква политическа сила, която да има такова мнозинство, което да ѝ позволява да си върши работата. И това най-вероятно става с коалиции, с преговори с други партии, които са със сходни идеали. Надявам се това да се случи, защото в противен случай виждаме в близкото минало как се сменят правителства, които не работят по една или друга причина", каза в интервю за Радио България Бен Попов, наш сънародник, който от години живее в далечна Бразилия, но на настоящите избори гласува в родината.

Снимки: архив, личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!