Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Жана Попова: Това ще са първите избори, в които всички ще се поздравят, че са непобедители

Доц. Жана Попова
Снимка: Ани Петрова

Трябва да оставим клишето, че тази кампания е вяла. Това заяви пред БНР доц. Жана Попова, която е преподавател във Факултета по журналистика  и масова комуникация“ към Софийския университет. Тя обаче настоява за промяна в изборния закон и в начина, по който се провеждат дебатите. 

„В този им вариант са неработещи за никого. Журналистите са поставени в ролята да разтървават хора. Стига се до парадокси. Нека журналистите да са журналисти, а дебатът да е дебат“.

Кандидатите за народни представители се научават само да гледат къде е камерата, търсят я дори в студиото на радиото, обясни доц. Попова.

В тази кампания се използваха всички канали, обясни тя. 

„Върнаха се и към радиото, и телевизиите. При предишните избори имаше насочване повече към интернет. Опитаха се да търсят и личен контакт с гласоподавателите. Проблемът е обаче, че не знаят към кого отправят посланията. Добре е те да бъдат персонализирани“.

Само, ако политиците решат, че искат да останат задълго в тази държава, тогава може и да я оправят, смята Жана Попова. 

„Нашите политици не искат да продължат започнатото. Говорят по начин, който ни връща към сакрални думи - съдебна реформа, реформа в образованието, без никой вече да знае какво е това. Нямаше ги простичките послания, които да ни кажат какво ще се промени още на другия ден. Всичко е в перспектива – след време, след 4 години…“

Има една промяна при младите хора, отчете доц. Попова и отправи апел към политиците да направят така, че да ги задържат в родината им: 

„Ако искате да ги загубите, продължавайте по същия начин!“, заяви тя.

Това ще са първите избори, в които всички ще се поздравят, че са непобедители, категорична е Жана Попова.

„Тук победител няма. Въпреки всички подарени през годината часовници, всички вие ще седнете в Народното събрание като непобедители“.

Цялото интервю на Георги Марков с доц. Жана Попова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна