Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Крайново машина за гласуване няма, но активността е рекордна

Снимка: БГНЕС
В най-малката ямболска община – крайграничната Болярово право на глас имат малко повече от 2660 избиратели. Секциите им са 21, а вот с машина е отреден единствено за две секции – едната в град Болярово, а другата в село Стефан Караджово. Общината е известна в цялата страна с високата си избирателна активност. Независимо дали се гласува за парламент, президент или местна власт до урните отиват около 70 процента от избирателите.

В село Стефан Караджово изборният процес върви тихо и спокойно. Кметът Димитър Димитров

"По списък са 358 гласуващите и по настоящ адрес има към 25 човека".

Избирателите в селото са отговорни и не търсят причина, за да не гласуват.

В края на държавата ни се намира село Крайново. Неговият кметски наместник Ангелина Василева предпочита да казва, че това е началото не само на България, но и на Европейския съюз. Машина за гласуване в Крайново естествено няма, но и тук активността е рекордна:

"11 души са по постоянен адрес и 15 по настоящ адрес, които наистина си живеят при нас. Общо са 26 човека. Избирателната активност е почти 100%" - съобщи Ангелина Василева.

Мигрантският поток през общината е безпрецедентен. Чужденци могат да бъдат в околностите на селата, не са редки случаите когато търсят храна и вода от местните. Не проявяват агресия, но спокойствието вече липсва. 

Хората от община Болярово са на единодушното мнение, че закриването на Граничния полицейски участък през юни тази година е довел до ескалирането на проблема с бежанците в техния район. Над 150 гранични полицейски служители са преразпределени към Резово, Средец, Елхово и Малко Търново. 

"Проблемът със закритото гранично полицейско управление в Болярово ще е първият, който новите ямболски депутати ще трябва да решават, независимо от коя партия са", зарече се кметът на общината Христо Христов

 От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниела Костова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени