Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност и в Италия

Снимка: БНР

В Италия се гласува в 26 секции, както на вота през ноември миналата година. Две от тях са в посолството ни в Рим. Три са в Милано, където единствено гласуването е машинно.

Най-много българи живеят в област Ломбардия – над 8000, поради което в Милано се образуват най-много секции и предварително записалите се са най-много – този път към 200 души. Трите секции са в българското училище и вотът там за втори пореден път е машинен. Хората го предпочитат, ситуацията е спокойна, но  избирателната активност е ниска.

В южната област Пулия, традиционно секция се образува в град Фоджа - единствена за този регион. И този път гласуват и българи, които живеят далече от там, но им е удобно или както се изразиха „далечна, но близка секция”. В този смисъл там гласуваха наши сънародници не само от други краища на Пулия, но и от Авелино - град в съседната област Кампания.

Гласува семейство пристигнало на екскурзия от България и за това записало се предварително за секцията във Фоджа, за да е сигурно да упражни това свое право.

Както винаги, вотът във Фоджа преминава спокойно, в който участват и много българи без предварително заявление.

Навсякъде изборният ден протича нормално.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна