Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много избирателите в ромската махала на Благоевград отказват да гласуват след полицейската акция

Четирима бяха задържани при акцията на полицията в ромската махала на Благоевград на 29 септември
Снимка: БГНЕС

След масираната акция на полицията в Благоевград преди няколко дни, при която по сигнал за купуване на гласове бяха задържани четири лица, голяма част от жителите на ромската махала в областния център са категорични, че няма да отидат да гласуват. Някои от тях признаха, че в миналото  са участвали в схеми за  платен вот.

В една от секциите, където повечето избиратели са от ромската махала, към 17 часа  са гласували около 12 процента.

Семейството на Соня Радева , чийто син беше арестуван  преди четири дни,  все още  живее в страх от  нахлуването на маскирани полицаи  в къщата им. Тя и съпругът ѝ са категорични, че няма да отидат да гласуват, но признават, че преди години ромите са били използвани активно за купуване на гласове.

"Не, не. За какво да гласувам? Да ми идват вкъщи да притесняват семействата, без да има защо. Те много добре знаят откъде идват парите. Тук от години няма… както беше преди години, преди 20 години. Няма го вече това."

"Аз също съм давала пари, и знаеш ли как съм ги давала – докарваха ми ги те парите, аз от моя джоб не ги вадих. И вината знаеш ли в кой е – в нас, нас циганите, защото като дойдат, би трябвало да ги изгоним, да не ходим и да гласуваме."

Отново рекордно ниска е избирателна активност в област Благоевград. Към 16 часа правото си на глас са упражнили 23,3 процента от избирателите, което е с процент по-малко от  вота през ноември миналата година.

На пресконференция от Районната избирателна комисия заявиха, че все още не са се произнесли по сигналите за заплахи към членове на секционни комисии  в село Долно Осеново.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна