Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: От ГЕРБ трябва да преценят колко позитиви носи сегашната ситуация за тях

Любомир Стефанов
Снимка: Таня Величкова

На предните избори беше ясно кой ще управлява, а не се не беше яснок кой ще победи. Днес беше ясно кой ще победи, а големият въпрос е кой и как ще управлява.

Партиите не успяха да надскочат себе си. Те достигат до все по-малко български граждани и носят отговорност за ниската избирателна активност на тези избори.

Това коментира пред Радио София политологът Любомир Стефанов.

"Българските граждани за четвърти пореден път в рамките на една година решават по един и същи начин - следователно "изгубени в превода" сме не ние, избирателите, а политиците, които не могат да разберат посланието.

В крайна сметка политиците не са на висотата на заявката, която те самите си слагат. Имат претенцията да управляват, че знаят рецептата за излизане от кризата, за стабилизиране и просперитет на държавата, а в същото време казват: Ние имаме червени линии."

По думите на Стефанов предишните управляващи сами провалиха собствената си теза, че продължават промяната и въобще че са носители на промяната. Това показва сериозният процент от изгубени гласоподаватели.

"Възраждане" почти са удвоил броя избиратели, но съотнесено към ниската избирателна активност това е загуба за България.

От ГЕРБ сега трябва да преценят колко позитиви носи сегашната ситуация за тях. Спирала от избори е вредна за държавата. Претенциите на Борисов, че е единственият, който притежава държавническо мислене и стратегическа визия за управлението, трябва да се доказват с дела.

ГЕРБ очевидно трябва да внесат нюанси и да коригират представата на гражданите за партията.

Да не забравяме, че и от тази партия са отговорни за ниската избирателна активност. Това, че са първи, е малко като Пирова победа, допълни политологът. И обобщи:

"Ако трябва да перифразирам някои изказвания от днес, очевидно за никоя партия коалицията с българските граждани не се осъществи."

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени