Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС - третата по сила на вота с първи коментар след края на изборите

Мустафа Карадайъ - лидер на ДПС
Снимка: БГНЕС, архив

Като силен знак, че политиците в България трябва да си говорят, да имат диалог разчетоха от ДПС изборните резултати. Партията може да говори с всички, „отговорни към решаването на проблемите на хората“.

Според "Галъп интернешънъл болкан" ДПС регистрира подкрепа от над 15% на предсрочния вот.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че обединението на политиците минава през преодоляването на егото на политическите лидери. Той не отговори директно дали ДПС би разговаряло с ГЕРБ, каквото предложение имаше по време на изборната кампания но обясни.

"Предизборните разделителни линии или предполагаеми съюзи мисля, че остават в предизборния период. Като има вече редовно избрано Народно събрание, с всички онези, които са отговорни към решаването на проблемите на хората и преодоляването на кризите в страната, можем да говорим в търсене на различни форми за съставяне на стабилно мнозинство в Народното събрание и стабилно правителство, каза Карадайъ и предупреди, че вътрешната стабилност има отношение и за стабилността в международен план.

"Виждаме, че и нашите евроатлантически партньори също са притеснени от тази политическа криза, в която се намира България, и тя продължава. Ние в тази ситуация също трябва да си носим отговорността и да бъдем категорични при съставянето мнозинства и правителство."

Карадайъ каза, че за пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат. А това е защото партията е работила за хората.

"За пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат…За пореден път българските избиратели не овластиха никого еднопартийно да управлява. Затова според нас българските граждани изпратиха силен знак и сигнал, че политиците в България трябва да си говорят, да има диалог, да търсят коалиция помежду си в името на решаването на проблемите на хората".

"Нашият призив към всички лидери на политически партии, които ще бъдат в 48-ото НС, е да преодолеят егото си, егоцентризма си и в името на преодоляването на множеството кризи, които имаме в момента, в името на решаването на проблемите на хората, да търсят обединението", каза още лидерът на ДПС.

"Бих искал да благодаря на всички български граждани, които участваха в изборите и на следващо място, естествено, бих искал да благодаря на всички български граждани, които гласуваха за ДПС", заяви на пресконференция тази вечер председателят на движението Мустафа Карадайъ.


По публикацията работи: Екип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна