Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните агенция за вота: Несигурни перспективи за управляваща коалиция

Снимка: Алами, Ройтерс

Задачата за съставяне на ново правителство се очертава трудна, като перспективите за формиране на управляваща коалиция изглеждат несигурни. Така световните агенции коментират изборите у нас.

"Франс Прес" отбелязва, че партията на бившия премиер Бойко Борисов печели първото място, но то не й гарантира връщането на власт. Агенцията коментира, че гласуването е било без ентусиазъм, на фона на избирателна активност на исторически ниско равнище и кампания, доминирана от темата за икономическата несигурност.

Според "Асошейтед прес" ниската избирателна активност отразява апатията сред гласоподавателите и прави още по-вероятна перспективата за още един разделен парламент, за който ще е трудно да излъчи стабилна управляваща коалиция.

"Ройтерс" коментира, че резултатите от четвъртите за по-малко от две години избори предвещават трудни коалиционни преговори, които може да доведат до патова ситуация в парламента или дори до нови избори.

Австрийската агенция АПА коментира, че произведените вчера предсрочни парламентарни избори в България са излъчили нов победител - партията на предизвикващия полемика бивш премиер Бойко Борисов, но не сложиха край на политическата безизходица в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна