Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Дунев: Надявам се България отново да има участник на олимпийските игри

Красимир Дунев: Целият елит на Европа идва в София за европейското първенство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев е доволен от успехите на българските състезатели през изминалия уикенд.

Националите спечелиха общо шест медала (един сребърен и пет бронзови) на Световната чалъндж купа по спортна гимнастика в Сомбатхей (Унгария) и на международния турнир за мъже в Букурещ (Румъния).


"Аз съм изключителен радостен за успеха на нашите състезатели. Мога да кажа, че очаквах дори и още успехи на Световната купа в Унгария. Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров имаха шанс на успоредка да бъдат на финала и да вземат медал, Димитър Димитров на земна гимнастика е фаворит на този уред и можеше също да бъде на финал, Йордан Александров има бронз на висилка, Димитър Димитров с четвърто място на прескок, малко не му стигна за медал. Другите трима състезатели, който участваха на международния турнир в Румъния, също са с четири медала и бронз отборно", каза Дунев специално за БНР.

Той се надява България да има участник на Игрите в Париж 2024, след като в Токио 2020 стартира Дейвид Хъдълстоун.

"Мисля, че ако всичко върви наред и всички са здрави, ще успеем да вземем квота за олимпийските игри отново", добави президентът на федерацията.

Дунев разкри, че Хъдълстоун е бил болен и затова не се е представил според очакванията в Унгария.

"Дейвид Хъдълстоун беше болен, това е причината да не играе добре на тази Световна купа и да не се класира на финал. Дори и там не се чувстваше добре. Направихме му тестове, не е коронавирус. Сигурно е някакъв вирус, той близо седмица  беше с температура, кашлица, хрема, не можеше да тренира пълноценно. Надявам се вече да е по-добре и след два дни на Световната купа в Мерсин дано да имаме успехи", добави Красимир Дунев.

Един от националните състезатели Раян Радков е с контузия на коляното и вероятно ще претърпи операция.

"За съжаление, точно ден преди заминаването за турнира в Румъния Радков приземи лошо на земна гимнастика и получи контузия в коляното. Направихме му резонанс. Там се вижда, че най-вероятно има скъсана кръстна връзка и увреждане на менискуса. Сега предстои да се видят резултатите и от друг лекар и след това операция. Радков трябваше да пътува за Световната купа в Мерсин, но направихме смяна и на негово място ще участва Христос Маринов ма неговия коронен уред халки. Надявам се да покаже неговите възможности, защото съчетанието му е много силно", каза президентът на централата.

Радков беше заменен в състава от Мартин Мишев, който дори спечели медал на финала на кон с гривни.

"Аз съм много радостен за него, тъй като той беше в Благоевград и дори не участва в подготвителния лагер в София. Аз му звъннах ден преди заминаването и той беше готов да тръгне. Освен това постигна голям успех, тъй като взе медал на кон с гривни и помогна за отбора", заяви Дунев.

Този уикенд предстои Световна купа в турския град Мерсин.

"Световната купа в Унгария беше много силна, в Мерсин също ще има много гимнастици от цял свят. Няма и месец преди Световното първенство и всеки иска да види какво е нивото. Световното първенство ще бъде може би едно от най-силните в последните години, защото е първа квалификация за олимпийските игри. Ние, за съжаление, ще участваме само с двама състезатели, тъй като не успяхме да се класираме с отбор. Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров ще играят многобой, а целите ни са място в топ 24 и финал на някои уред. Това ще бъде наистина уникален успех", каза Красимир Дунев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!