Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС с нов пакет санкции срещу Русия

| обновено на 06.10.22 в 18:16
Снимка: REUTERS

Таван на цените за руски петрол, превозван по море за трети страни и допълнителни ограничения за морския транспорт на суров петрол и петролни продукти също за трети страни оттам - тази мярка е залегнала в осмия санкционен пакет срещу Русия, който Съветът на ЕС прие днес.

Според новите санкции се забранява осигуряването на морски транспорт до трети страни на суров петрол от Русия и свързаните с него техническа помощ, брокерски и финансови услуги. Мярката трябва да влезе в сила от декември, а за петролни продукти оттам - от февруари догодина.

Ще се допуска изключение само в случаите, когато петролът и продуктите от него са закупени на или под установения ценови таван. Това ограничение ще започне да се прилага веднага, след като страните членки приемат единодушно въпросния таван.

В новия санкционен пакет има забрана за внос на стоманени продукти от Русия, както и за износ на стоки от ЕС в авиационния сектор.

В списъка ще бъдат добавени хора и образувания, участвали в т-нар. референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, работещи в сектора на отбраната на Русия, както и разпространяващи дезинформация за войната. Там ще попаднат и лица, които улесняват подкопаването на санкциите. На граждани на ЕС се забранява също така да участват в бордове на някои руски държавни предприятия. Решението ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС съвсем скоро и ще влезе в сила веднага след това.

Александър Дугин, както и музикантите Николай Разторгуев и Олег Газманов са добавени в новия, 8-ми санкционен списък срещу Русия. Той вече е публикуван в Официалния вестник на ЕС. Също така от 22 октомври на граждани на ЕС се забранява да участват в бордове на "Оборонпром", "Роснефт", "Транснефт", "Газпромнефт" и други руски предприятия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна