Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев празнува двоен юбилей с ново издание на "Голямата странна градина"

Владимир Зарев
Снимка: БГНЕС

Писателят Владимир Зарев отпразнува двоен юбилей – своя 75-и рожден ден и половин век от написването на приказката за деца и възрастни, озаглавена "Голямата странна градина". 

Приказката се завръща в ново, луксозно издание и пременена с нови илюстрации на художника Борис Стоилов. Премиерата на книгата съвпада и с откриване на прекрасна изложба на илюстрациите към нея. Събитието ще е тази вечер в галерия "Arsenal of Art" в Пловдив (ул. "Магура" 4, "Капана"). Издателство

"Голямата странна градина" - това е животът на всеки един от нас. Това сподели пред БНР Владимир Зарев.

"Написах "Голямата странна градина", когато се появи Неда, нашата първородна дъщеря. Кръстихме я така, защото всяка една жена трябва да прилича на това име - да казва "Не" и "Да" заедно. От благодарност към съдбата написах тази приказка и я нарекох за деца и възрастни, защото във всяко дете израства един възрастен човек, а във всеки възрастен продължава да живее едно дете", разказа писателят.

Той сподели, че през целия си живот се е стремял към свободата:

"Човешката свобода се постига по два начина - чрез избора и чрез различието. Човек непрекъснато прави избор - избира една посока и губи всички останали, но по този начин осъществява свободата си. Свободата е и форма на различие - колкото по-различен е един човек, толкова той е по-свободен. Своето различие аз съм го постигал чрез думите, чрез текстовете, които съм писал. Чрез щастливото страдание на думите. Това ме е спасявало от много тежки, тревожни размисли. Аз съм човек, който знае, че всеки човешки живот завършва с поражение. Творчеството е това, което ми е давало свободата, окрилявало ме е да продължавам живота си и да осъществявам себе си". 

Интервюто на Даниела Големинова с Владимир Зарев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!