Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна дългоочакваният ремонт на Художествената галерия в Силистра

Започна дългоочакваният ремонт на Художествената галерия в Силистра. Финансирането за реновирането на сградата е в размер на 1,5 млн. лева. От четири години е планиран ремонтът, а средства са осигурени по трансграничен проект.

Преди дни, въпреки наличието на майстори по покрива на 130 годишната сграда – дъждовна вода се излива върху постоянната експозиция, което налага спешно да бъдат спасени картините от постоянната експозиция.

Заради несъобразителността на работниците картини на Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Златю Бояджиев и други класици на българската живопис и графика бяха спешно прибрани на сухо. Причината е прокапалият за пореден път покрив. Според директора на галерията Йордан Колев майсторите не спазили уговорката поетапно да сменят покритието. Става въпрос за около 300 шедьоври, които са изложени в залите на галерията. Още 1300 се съхраняват във фондохранилищата.


След инцидента ще трябва да се ремонтира и окаченият таван на втория етаж в сградата, похабен от водата, а това със сигурност би усложнило ситуацията, защото ремонтът започна едва след третата процедура за избор на фирма-изпълнител. През това време цените на строителните материали скочиха неимоверно, сподели зам.-кметът по финансовите въпроси Мирослав Тодоров.

От ремонт има нужда и фасадата на сградата, тъй като отдавна се рони мазилка и пада върху гражданите. Последно е работено по нея преди 20 години по проект „Красива България“. Тъй като обаче Художествената галерия е паметник на културата ще трябва техническо задание, което да бъде одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство. Обеща зам.-кметът Мирослав Тодоров, за да се гарантира безопасността на силистренци, които преминават покрай сградата на Художествената галерия или я посещават.


Вергил Вергилов, от фирмата-изпълнител, която е пловдивска, обясни, че работата по старинния покрив е истинско предизвикателство, но обеща да спазят зададените срокове и ремонтът да завърши до края на годината, при добро време – дори и по-рано. Ремонтират се над 2000 квадрата.

Радостното за силистренци е, че вече могат на всеки кръгъл час да чуят гласа на часовника, поставен върху Художествената галерия. Неговият механизъм е от средата на XVIII век, производство на чешката фирма "Хайнц – Прага" – с четири циферблата, указващи посоките на света. Майсторът се казва Иван Ковачев и е от Габрово - потомствен часовникар от занаятчийска фамилия. Бил е готов да откаже, заради спецификата на устройството. Първо тръгва работата на стрелките. Все още обаче не знае как да подкара камбаната. Случайност му помага. Намира на земята счупена част от механизма, която се оказва ключова, за да се чуе биенето на часовника. Казва, че звукът има неопределени тонове.

Сградата, в която днес се помещава Художествената галерия в Силистра е знакова за жителите на града. Тя е построена през 1892 година за педагогическо училище по проект на известния виенски архитект Едвин Петрицки, в стил късен сецесион. По инициатива на тогавашния кмет Дянко Коджабашев силистренци събират средства, за да се построи сградата. В училището са се обучавали бъдещи учители за цяла Североизточна България. В сградата имало 9 класни стаи и две библиотеки. През годините там са били Съдебна палата, Административна палата, както и различни музейни експозиции. На 3 март 1972 г. Художествената галерия е открита от тогавашния държавен ръководител Тодор Живков и вече 50 години заема важно място в културния живот на Силистра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна