Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският апелативен съд се произнася до месец по делото срещу Кристиан Николов

| обновено на 06.10.22 в 18:00
Кристиан Николов, обвиняем за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, пред залата на съда - 6 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

До месец се чака решението на Софийския апелативен съд по делото за тежката катастрофа, в която преди две години и половина загина телевизионният водещ Милен Цветков.

На първа инстанция 24-годишният Кристиан Николов беше осъден на 9 години затвор - присъда, която оспориха всички страни в процеса.

И пред втората инстанция продължи спора за смърт на пътя по непредпазливост или за смърт при евентуален умисъл става дума.

Заради високата скорост, наличието на наркотици и липсата на спирачен път прокуратурата обвини Кристиан Николов, че умишлено е причинил смъртта на журналиста. Това беше тезата и на частните обвинители.

Софийският градски съд не се съгласи и призна младият мъж за виновен за смърт по непредпазливост.

Днес от държавното обвинение отново поискаха 15 години затвор на Николов. Защитата му, която от началото на процеса оспорва евентуалния умисъл, поиска в тази част присъдата на Градския съд да бъде потвърдена, но да бъде намален размера на наказанието.

По-леко наказание поиска и подсъдимият , който за пореден път заяви, че съжалява, че се моли за близките на загиналия Милен Цветков и ще понесе отговорността си.

Кристиан Николов се обърна към съда да не се влияе от обществения и медиен натиск, какъвто имало по време на цялото разследване и процес, заради опитите на прокуратурата да спечели дивиденти от една трагедия. 

"Аз винаги ще нося моя кръст, независимо от наказанието“, каза в последната си дума той.

След размисъл Софийският апелативен съд каза, че ще се произнесе в законовия срок, което означава, че не е приел аргументите на прокуратурата и частните обвинители, че става дума за причинена смърт при евентуален умисъл.

"При евентуалния умисъл преследваш някаква цел и се съгласяваш с обществено опасния резултат и той ти е безразличен. И нашето разбиране е, че в случая, след като не е предприел неутрализиращи мерки, той е имал възможност да реагира, имал е време – затова психиатрите казват, че е вменяем. Казват, че е бил е свръхвъзбуден, значи не може да заспи и няма никакви данни по делото това, което е приел първоинстанционният съд, че той бил направил някаква маневра в ляво с волана. Няма такива данни. Изненадани сме, но може ние да грешим, но сме изненадани", коментира адвокатът на дъщерята на Милен Цветков - Надежда Ковачева.

Сега съдът може да потвърди 9-те години затвор на Кристиан Николов, да ги намали или да ги увеличи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!