Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведски прокурор за течовете на

"Северен поток": Засилват се подозренията за саботаж, има събрани улики

| обновено на 06.10.22 в 18:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инспекция на два от пробивите по газопровода "Северен поток" под Балтийско море засили подозренията, че става дума за саботаж, съобщиха шведските власти.

"Имало е детонации", заяви шведският прокурор Матс Люнгквист, който добави, че "разследването на местопрестъплението е засилило подозренията за саботаж".

Има събрани улики. Шведската прокуратура определи случая като "много чувствителен".

Миналата седмица край датския остров Борнхолм беше установено изтичане на газ от четири места по четирите тръби на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в шведски и датски води.

В понеделник прокуратурата в Стокхолм блокира района около течовете в шведската зона и извърши оглед на местопроизшествието.

По-скоро това е мащабен саботаж, се казва в съобщението след приключване на огледите в точките, където е установено, че е имало подводни взривове в близост до тръбите.

От Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че шведските и датските власти са отказали достъп на руски специалисти до разследването. Затова, по думите му, то не може да е обективно.

Съдържанието на метан във водите на Балтийско море около районите на изтичане на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 е надвишило нормите хиляда пъти, съобщи Шведското радио.

Критичните нива на метан във водата са открити при анализите, извършени от шведския изследователски кораб "Skagerak". Екипажът завърши работата си на няколко морски мили от мястото на теча и корабът отплава обратно за Гьотеборг.

Научният ръководител на експедицията Катарина Абрахамсон заяви, че "такава концентрация на метан може да окаже отрицателно въздействие върху морския фитопланктон и зоопланктон". Но учените трябва да проведат допълнителни изследвания, отбеляза тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени