Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Христанов: Уволниха директора на БАБХ и сложиха човек, който поднови целия монопол на границата

Иван Христанов
Снимка: БНР

Много са въпросите около уволнението Христо Даскалов, който беше директор на Българската агенцията за безопасност на храните. Снощи изненадващо стана ясно, че той е отстранен от поста си, защото се е върнал предсрочно на работа след като е бил избран за депутат  от „Продължаваме промяната“. Научихме от земеделския министър Явор Гечев, че Христо Даскалов е уволнявал и назначавал буквално в първия си работен ден след връщането от отпуск,  даже подписал дългосрочен анекс към договор, за чиято целесъобразност имало съмнения.

Професор Даскалов се е върнал на работното си място, защото е изтекла неговата заповед. Това обясни пред БНР Иван Христанов, който също е избран с листата на „Продължаваме промяната“ и доскоро беше заместник – министър на земеделието

„Говорих с него. Разказа ми, че е констатирал липсата на съществен напредък по работата с „Капитан Андреево“. Затова е бил изправен пред два неприятни избора - да понесе административна санкция или да си подпише още 5 дни отпуск, докато бъдат обявени резултатите от изборите, след това да си тръгне. Това ,че е назначавал и уволнявал хора не съответства на истината. Агенцията е голяма – там работят 2200 човека. Прехвърлянето от едно направление в друго не  е рядкост. Бях изненадан, че се е очаквало той да уведомява министъра за толкова тривиална дейност“.

Служебният кабинет отложи това уволнение, но е крайно притеснително, че за нещо толкова тривиално решиха да се разделят с един от най-смелите реформатори в БАБХ, заяви Христанов. „Имаше много работа по отношение на животните и насажденията, на незаконните пестициди. Това не беше засегнато в медиите, но беше огромна дейност, която се извърши в Агенцията под негово ръководство“.

На негово място виждаме старият познайник на агенцията Христо Вълчанов, който поднови целия монопол на границата, заяви Иван Христанов.

Той заяви, че не може да намери в публичното пространство отговор на въпроса как точно ще борим корупцията, без значение дали е през последните 10 или 20 години. „В БАБХ имахме много работа и бяхме саботирани от огромен брой служители, които са обвързани с корупционни схеми и са получавали облаги. В рамките на какъв коалиционен формат те могат да бъдат отстранени? Истината е, че народът няма доверие в държавата. То може да се върне, ако тя започне да работи за него“.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени