Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо издание на неАлпиниада - десетки катерачи обмениха опит на скалите край Враца

Обучение на скалите
Снимка: Таня Иванова



В началото на ноември на скалите край Враца се проведе среща на алпинисти от страната за обмяна на опит. Организаторите нарекоха събитието неАлпиниада, тъй като то нямаше състезателен характер.




Единият от тях - врачанинът Нино Пелов, от десетина година стои в основата на друго събитие, което е със състезателен характер - Ботевата алпиниада. Негов приятел - Виктор Иванов, участва след дълга пауза в нея и установява, че броят на участниците силно е намалял, въпреки добрата организация на състезанието. Решава да пусне анкета в най-голямата група на българските катерачи във Фейсбук, за да разбере какви са причините. 




Изводът, който прави, е, че начинаещите алпинисти нямат желание да се състезават, но и няма къде да обменят опит с по-опитните. Преди години това се е случвало на клубно ниво, но напоследък се е комерсиализирало, обяснява Нино Пелов. Затова решават да организират среща, която да бъде безплатна, а инструкторите да участват безвъзмездно.




Успяват да привлекат 13 опитни алпинисти, които се съгласяват да отделят два дни, за да обучават участниците. Екип на ПСС - отряд Враца, поема грижата за безопасността на хората и изнася лекция за това как се организира спасителна акция при инцидент с пострадал на скалите. 


Лекция на Николай Петков


Авторът на най-популярния гидовник за Враца, Николай Петков, който е и сред най-опитните алпинисти в България, разказа по време на неАлпиниадата за развитието на катеренето на врачанските скали, а десетки участници усвоиха нови умения, създадоха нови приятелства и си тръгнаха с нови знания за традиционното и мултипич катерене. 


Анкетиране на участниците


За децата на участниците също имаше забавления, за да може родителите им да се изкатерят, а малките да направят своите първи стъпки в тази област.


Среща на беседката


Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Към Фейсбук събитието - тук.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна