Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров и Васил Велев пред БНР:

Синдикати и бизнес към политиците - да намерят сечението на разумните решения

Снимка: Ани Петрова

"Тревогата след изборите не намалява. За нас не е важно какво е правителството, важно е да е стабилно. Хората са разтревожени как ще оцелеят. Има такива с тревога за работните си места. Това ни води към синдикалната позиция - да се намерят решенията, които всички очакват. Имах среща с финансовия министър, не съм голям оптимист. Но допълнителни средства могат да се намерят".

Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

И подчерта, че "политическото его трябва да се преглътне и да се сглоби кабинет, който поне през зимата да изкара България с работещ парламент".

С коментар по темата в предаването "Нещо повече" се включи и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Според него служебното правителство за кратко време е успяло да нормализира ситуацията с газа:

"Цените обаче са такива, че правят европейската и българската индустрии неконкурентноспособни на световните пазари. Икономиката на Европа има отчетени данни за спад. Този месец ще е последният, който ще е пълен в преработващата промишленост, след това ще започне свиване. Свиването е факт от лятото при базовата индустрия. Не ни чака нищо хубаво по независещи от нас причини".

Велев подчерта, че ако безразборното харчене и политиката, която раздава помощи на калпак, продължат, няма да можем да вземаме заеми:

"Това трябва да бъде взето предвид при съставяне на бюджета за следващата година... Трябва съгласие по основни реформи и задачи - средно- и краткосрочно, които се ползват с широка подкрепа. Няма как да минем през изпитанията. Иначе ще сме свидетели на наддаване за народната любов, гледайки към предсрочни скорошни избори и ще фалираме държавата. Важно е да не се политизира икономиката, а да се икономизира политиката".

Димитров подчерта, че е важно да има работещ парламент, за да се минимизират съблазните на партиите да обещават неизпълними неща.

Интервюто с Пламен Димитров и с Васил Велев можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна