Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XII издание на Софийския фестивал на науката

Снимка: beautifulscience.bg

Седмицата, в която бяха раздадени Нобеловите награди, приключва със Софийския фестивал на науката.
Той ще се проведе на 8 и 9 октомври (събота и неделя) в София тех парк.

Новост от тази година е, че Фестивалът на науката отива на училище – организаторите от фондация "Красива наука" залагат на формат, при който български учени посещават различни училища и запознават децата с работата си.


Училищната програма ще продължи през целия месец октомври, а през месец ноември Фестивалът ще гостува на Варна.

"Мисля, че в България вече е преодолян стереотипът за учения като беловлас старец с престилка, гледащ строго зад очилата или пък леко странен. Децата ще видят, че учените са млади, стари, жени, мъже, интересни личности, които отговарят на въпросите ти, или пък не. Защото науката не се притеснява да си признава, когато не знае нещо", казва Ивайло Славов, директор на управителния съвет на фондация "Красива наука".

В общата програма, както винаги има множество презентации, работилници, научно шоу, изложбени пространства и демонстрационни щандове.


Фокусът на фестивала тази година е върху българските учени. Едно от централните събития, "Научната карта на България" представя тъй. нар. Национална пътна карта за научно-изследователска инфраструктура. А на следващия ден е "От любопитството към откритията", в което публиката се среща с шест лица на българската наука от различни поколения: двама ученици, носители на медали и отличия от олимпиади, двама млади учени, носители на награда "Питагор" и двама утвърдени учени, удостоени с награда "Питагор".

Разбира се, както винаги, ще има международно участие и презентации по най-различни теми от лично здраве до нанотехнологии и от изследване на Марс до нови методи за компостиране. Цялата програма можете да разгледате на сайта на фондацията.

Снимки: ФС на Фестивала на науката
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна