Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна среща, свързана с Covid, се провежда в кипърския град Лимасол

Снимка: архив

„Ковид-19: Пътят напред след пандемията” обсъждат днес международни здравни власти на среща на високо равнище в кипърския град Лимасол. 

Нов регионален офис на Световната здравна организация ще започне работа на острова в началото на следващата година, предвижда подписаното в четвъртък споразумение за него.

Уроците от Covid пандемията, прогнозите за нейното развитие, как да бъде избегната следваща пандемия, както и маймунската шарка са в центъра на днешната среща. В нея участват еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду, европейски министри, представители на Световната здравна организация (СЗО) и други експерти. Целта  е обмяна на знания и опит между представители на институциите, управляващи пандемията, с оглед на предизвикателствата пред здравните системи през предстоящата зима, съобщиха от кипърското Министерство на здравеопазването.

Част от бъдещите здравни политики и действия в Източното Средиземноморие е и новият офис на Световната здравна организация, който ще бъде открит в Ларнака. Съвместна декларация за него бе подписана в четвъртък между Министерството на здравеопазването на Кипър и регионалния офис на СЗО за Европа.Неговият директор д-р Ханс Клуге заяви, че създаването на центъра е въз основа на урока от Covid-19, че страните трябва да могат да поддържат непрекъсната готовност за извънредни ситуации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна