Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидерите обсъждат общи действия срещу руската агресия

| обновено на 07.10.22 в 12:26
Снимка: europarl.europa.eu

Войната на Русия в Украйна, енергийната криза и икономическата ситуация в Европа продължават да обсъждат в Прага държавните и правителствените ръководители на 27-те страни членки. Те са в чешката столица за насрочения за днес неформален съвет на Европейския съюз.

Преди срещата председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира думите на американския президент Джо Байдън, който предупреди за висок риск от ядрена война: 

"Тези притеснения са реални и това е причината да засилим нашия отговор срещу войната на Русия в Украйна. Киев има нужда от повече оръжия, има нужда от повече финансова помощ. Това е играта на Русия. Путин не спря преди, няма да го направи и сега. Това обича да заплашва".     

Преди срещата Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Барел коментира, че ще призове евролидерите да одобрят нов пакет военна помощ за Украйна. Предложение ще има в рамките на следващия Европейски съвет: 

"Със сигурност енергетиката ще доминира дневния ред на този Съвет. Трябва да намалим цената на енергията, но това е колкото икономически, толкова и въпрос на сигурност. Русия си играе с цените на енергията. Вижте решението на ОПЕК да намали добива на петрол, което е ясен отговор на нашето предложение да сложим таван на цената на петрола".

Влиянието на войната на Русия върху европейските икономики също е тема на разговорите в Прага. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен коментира, че държавите са запълнили газохранилищата на 90%, а след спирането на руския газ Европа разчита на надеждни доставчици на синьо гориво като САЩ и Норвегия:

"Сега е време да дискутираме как може да ограничим растящите цени на енергийните ресурси и манипулирането им от страна на Путин". 

Пред пражкия замък евролидерите бяха посрещнати от демонстрация в подкрепа на по-силен Европейски съюз и искане Русия да няма право на вето в Съвета за сигурност на ООН.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна