Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция може да предостави 8 "Грипен"-а до идването на новите изтребители

| обновено на 07.10.22 в 16:24
Самолет "Грипен" на шведската компания СААБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още на първи октомври България е получила отговор на запитването си, дали Швеция може да предостави изтребители "Грипен".
Това става ясно от съобщение на асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана. Швеция може да предостави 8 изтребителя "Грипен" до идването на новите изтребители Ф-16 през 2025-2030 г. 

От съобщението не става ясно, дали производителят на предлага 8-те самолета да бъдат купени от България или взети на лизинг. 

От Министерството на отбраната казаха за "Хоризонт", че не им е известно да са получавали официален отговор на изпратеното в края на септември запитване. 

Но припомниха, че подобни запитвания са били изпратени и до държави като Франция, САЩ и Израел. 

В позиция до медиите от Изпълнителното бюро на БСП посочват, че са категорично против разходи за самолети “Грипен“, обявени вчера от президента Радев.

"Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася", се казва в позицията на партията.

В Народното събрание от БСП ще гласуват “против“ закупуването на бойни самолети.

"Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася". Това е и позицията на Ивайло Мирчев от ДБ във фейсбук. Той се застъпва и за придобиване на нови 8 изтребителя Ф-16.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна