Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отново заедно" - изложба на бивши възпитаници на ПГИИ "Николай Райнов" София

Снимка: ПГИИ

Под надслова "Отново заедно" от 07.10. до 04.11.2022 година Профилирана гимназия за изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов“ съвместно с РИМ - София ще проведе обща изложба на свои възпитаници от 1992 година до днес в “Триъгълната кула на Сердика”.

"За 30 години постигнахме една приемственост и едно възходящо развитие". Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Здравко Маринов, основател на гимназията и втори нейн директор:

"Училището постави своето начало в едно романтично време, в началото на прехода и тогава еуфорията беше най-различна, на най-различни нива, в областта на културата и в областта на политиката, както и на социалното развитие. Всъщност доста интересно беше началото на това училище. Бяхме една група художници, обединени в едно сдружение "Уникат“ към Съюза на българските художници, което се беше опитало и беше създало една особена структура към едно от софийските училища за едно профилирано обучение по изобразително изкуство там и което правеше своите първи стъпки. Освен всичко друго това беше и първото в България училище, което имаше училищно настоятелство, което училищно настоятелство събираше по някакъв начин пари и от дарения, и от лични средства, за да се осигури едно ново образование в тази посока".

"Гимназията привлича все повече млади хора", коментира пред БНР директорът Руслан Драгостинов:

"Училището носи духа на времето, в което е живял и творил проф. Райнов. Имаме витражи в училището, има стенописи, има емблематични знакови послания, които дават възможност на учениците да се чувстват в една художествена среда, въпреки че училището е на много години, тъй като преди да бъде промишлен учебен център, е било училището на квартал "Малашевци“. То в момента има втори свой живот, защото преминава в съвремието ни със стаите с електронните дъски, с цялата дигитализация, която изисква новото време. Благодаря за това и на моя предшественик госпожа Галина Генчева, която е третият директор на училището".

"Всъщност ПГИИ "Николай Райнов" е първата гимназия със специалност "Компютърна графика“, обясни Антон Николов, преподавател по живопис, графика и история на изкуството:

"След това по наш проект, който беше даден от министерството, се опитаха Пловдив, Варна, Враца да направят паралел, но всъщност ние сме единствената гимназия и досега и това е много интересно, защото някои от учениците идват точно заради компютърната графика, защото ги привлича тази специалност и те завършват с трета степен компютърен график, което е колежанската степен. Те се реализират много лесно и то направо след завършване на гимназията. Имаме много такива примери на наши ученици, които започнаха работа веднага. Разбира се, някои от тях си продължиха образованието си, дори работейки".

"Училището дава една много добра платформа на децата, дори и на тези, които нямат изявени творчески импулси, защото ние трябва да си дадем сметка, че в едно училище за художници, в едно рисувателно училище, в едно музикално училище не всички се реализират професионално в тази област", отбеляза Диляна Джибирова, преподавател по български език и литература и автор на сайта на гимназията:

"Аз имам привилегията да общувам с ученици, които са в процес на изграждане на свой естетически вкус. Бидейки възпитаници на художествено училище, те търсят и формират себе си не само като творци, но и като хора с една по-висока степен на естетика. Аз смятам, че естетиката и етиката са в едно смислово пространство и си подават ръка. Имам привилегията да бъда преподавател в една творческа среда и да се радвам на едно израстване на възпитаниците, което виждам по тяхната реализация, че те са съумели да работят с езиците, които са научили в гимназията. Някои от тях се реализират изключително успешно на финансовия пазар като икономисти".

Цялото интервю с проф. Здравко Маринов, Руслан Драгостинов, Антон Николов и Диляна Джибирова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени