Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е американският закон, възхитил Костадин Костадинов за изчистване на медийната среда?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Костадин Костадинов заяви, че е готов със законопроект по темата с медиите и даде като положителен пример за такава практика САЩ, маркирали като чуждестранен агент дейността на организации, финансирани от чуждестранни фондации.

Законът за регистрация на чуждестранни агенти е приет в Съединените Щати с двупартийна подкрепа през 1938 година.

Идеята на подкрепилите го е да осветлят пропагандата на нацистите, идваща в страната. Законът, който все още е в сила, най-общо налага задължителна регистрация на онези индивиди, които изпълняват поръчки да следват интересите на чуждо правителство, политически организации, бизнеси, дружества с нестопанска цел и държавни дружества. Целта е прозрачност.

Законът се появява в момент, в който Съединените Щати се опитват да се справят с нацистка пропаганда в навечерието на Втората световна война. Регулирането на пропагандата в Щатите е сложен процес, защото се навлиза в територията на свободното изразяване – нещо, гарантирано с уникалната за Америка Първа поправка в Конституцията. Разпоредби за ограничаване на каквито и да е послания биха могли да се разглеждат като противоречащи на изконната ценност за "пазар на идеите,“ където се допускат добри и лоши идеи, като в крайна сметка добрите побеждават. Разбира се, има изключения, когато става дума за реч, която води след себе си сериозна и непосредствена заплаха за обществото.

В Съединените Щати искане за регистриране като чуждестранен агент бе отправено към контролираната от руското правителство RT след обвинения в разпространение на дезинформация по време на изборите през 2016 година. Подобно искане бе отправено към китайската China Global Television Network и към катарската Al-Jazeera.

От друга страна към някои медии с финансиране от чужди правителства няма такова изискване – медии като BBC World Service и Deutsche Welle. При някои медии като тези има изградени здрави гаранции за редакционна независимост, така че този, който дава парите, да не влияе на съдържанието, но подобна селекция при искане за обозначаването на медии като чужди агенти води до изпращане на смесени сигнали.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Младен Петков.
По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!