Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане", медиите и солидарността

Журналистите Асен Йорданов, Евгени Петров и Иван Бакалов пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Не трябва да го отразяват толкова Костадинов, не трябва да му се дава такава възможност да лъже", каза пред БНР журналистът Иван Бакалов по повод опита на Костадин Костадинов да изгони журналист от пресконференция на "Възраждане", обявявайки медиите "Дневник", "Капитал", "Медиапул" и "Клуб Z" за "агенти за чуждо влияние" заради финансирането им от фондация "Америка за България" по различни медийни проекти.

Бакалов уточни, че по различни статистики "Възраждане" и конкретно лидерът на партията са били с най-голямо присъствие в телевизиите по време на предизборната кампания "и с най-много лъжи от всички участници".  

Той припомни, че и бившият премиер Бойко Борисов е обиждал журналисти и "се е държал просташки с тях", но тогава гилдията не е реагирала адекватно - "да покажат символично поне някакво отношение".

"Като се има предвид преобладаващото мнение за журналистите, следим в социалните медии как се говори "журналята", явно на хората им харесва как се държи Костадин Костадинов с медиите. Той е популист и опитва да се хареса на най-долните пластове на обществото. Колегията реагира разнопосочно. Няма една формула. По принцип гилдията трябва да реагира солидарно, но както страната е разделена на много партии, така и журналистите и медиите са различни и не можем да ги слагаме под общ знаменател, макар че има професионализъм и трябва да има някаква солидарност, поне по основни професионални неща", добави Иван Бакалов. 

Иван Бакалов

Евгени Петров

Според журналиста Евгени Петров издателите трябва да реагират "на недопустимото поведение на политици като Костадинов":

"Двойни стандарти има, но те се коват от самата колегия. След като самият той прекъсна пресконференцията, не виждам абсолютно никаква причина тази пресконференция да продължи отвън - на стълбите. Като гледах как го гонят някои колеги с камери и микрофони, все едно ще обявява война или ще каже нещо изключително. Журналистите не проявиха солидарност, като направиха пресконференцията навън".  

По думите му журналистите не са проявили солидарност и в случая, когато представител на медия е бил "сръчкан в корема" от бившия премиер Кирил Петков.

Петров подчерта, че в някои случаи СЕМ и АЕЖ реагират, а в други - не.

Асен Йорданов

Журналистът Асен Йорданов заяви, че за медийна солидарност в България е трудно да се говори, тя липсва:

"Ние сме в позорната ситуация, в която най-големите врагове на свободното слово и на свободните медии са пак медии. Т.е. най-големите противници на журналисти, които искат да бъдат свободни, са техни колеги".

По думите му Етичния журналистически кодекс не е задължителен и тези медии, които го нарушават, не търпят морална санкция от Комисията по етика.

Интервюто на Снежана Иванова с Асен Йорданов, Евгени Петров и Иван Бакалов в предаването “Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени