Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев в Поморие: Закриването на специализираната прокуратура е грешка

Трафикът на хора, пране на пари и киберпрестъпността бяха сред акцентите на двудневен работен семинар в Поморие, организиран от фондация „Ханс Зайдел“. В дискусията участваха и главните прокурори на България и Бавария. На срещата бе коментиран и казусът с хакерската атака на „Български пощи“, зад която има данни, че стоят руски хакери.

Магистратите в Бавария са много добре обучени в сферата на киберсигурността, затова имаме и постоянно взаимодействие както с тях така и с други колеги, и по отношение на правната рамка във всяка една от държавите срещу киберпрестъпността. Това е важно за сигурността в целия Европейски съюз, каза главният прокурор Иван Гешев:



„Говорихме с колегите за нещо, което е водещо в целия ЕС, с всички прокуратури и съдилища - това е специализацията. Това е един от основните механизми и инструменти за ефективно правосъдие и борбата с престъпността.“

Нивото на киберсигурност в България е ниско, успяваме да изпреварим хора, които се опитват да правят дигитални атаки, каза Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор:

„Всъщност все повече стават администраторите на облачни услуги, все повече информация се качва в различни „облаци“ във виртуалното пространство, което го прави по-уязвимо за дигиталните атаки. Именно затова работата ни по киберпрестъпления става все по-важна. Бяха обсъдени и други теми като сътрудничество по наказателни дела, и сътрудничеството между прокуратурите във връзка с международната правна помощ.; Обсъдени бяха теми като трафик на хора, работа по киберпрестъпления и праве на пари.“


Във времето, в което живеем можем да оцелеем в Европа само  ако си сътрудничим много тясно и обменяме постоянно опит, каза Волфганг Грюндлер, главен прокурор на Бавария:

„Това сътрудничество се изразява и в многобройни съвместни групи за разследване. това разследване може да е успешно само ако имаме взаимно доверие и познаваме правните норми и правосъдната система на съответната страна. Вече договорихме посещение на български прокурори в централното звено в Бавария, което разследва киберпрестъпност. “

Главният прокурор Иван Гешев говори и за мигрантския натист и трансграничната престъпност:

„Не става въпрос само за трафик на мигранти, а става въпрос и за политики на ниво ЕС, също на ниво конкретна държава, също и за борба с престъпността. Хората, които наричаме мигранти са по-скоро жертви, те бягат или от война или по някакви други икономически последствия. Проблемът е в трансграничната престъпност.  Трябва да има специализирани органи, които да се борят с това, а ние нашите ги закрихме. Резултатът е трагичен, виждат го не само българските граждани, но не само в сегмента миграция, а също и на ниво наркотици, телефонни измами, резултат,  за който някои казват, че е реформа. 

Обади ми се министър, който каза, че в Бургас има проблем в отделните болници и местата, в които се съхраняват починали лица, с неустановен произход, от намерени такива починали лица - мигранти. Те са намерени от ловци и други хора, които са на територията на цялата Бургаска област.
Това е един детайл като последствие от всичко това, което изброих. 
Отговорността за това  обаче не е на съдебната власт“, каза още Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор обясни за казуса с хакерската атака срещу „Български пощи“, където има руска нишка, каза той.  Повече по темата във видеото:


Снимки и видео: Свобода Атанасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени