Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременни гласове от България и Швейцария

Снимка: artoffice.bg

Саундскейпът, или звуков пейзаж на живо, са музикални импровизации, шумове и откъси от прочетени текстове. Десет български автори говорят за настоящето чрез гласовете на исторически, митологични или легендарни личности по техен избор. Литературният материал е интерпретиран от шестима артисти (музиканти и актьори) от България и Швейцария. Звуковата картина се разгръща в продължение на два часа в хода на пърфоманса и публиката може да се включи по всяко време.

„Улични балади“ има амбицията да събере на едно място гласове от цяла Европа, за да дадат своята гледна точка към настоящето. Проектът ще се развива в рамките на няколко години на етапи, които ще придобиват формата си в зависимост от съответното географско положение и неговия контекст. Целта е да се използват артистични и музикални средства, за да се създадат творчески пространства за общи преживявания.


Като част от планираното турне в България през октомври 2022 година, тримата музиканти от швейцарския ансамбъл Soundscape.Liveще се срещнат с трима творци-изпълнители от България – една цигуларка и двама актьори. Тяхното сътрудничество ще доведе до създаването на двучасов пърформанс в различни изложбени зали и обществени пространства в София, Пловдив, Горна Бела Речка, Велико Търново и Бургас. През следващата година, създаденото музикално и литературно съдържание ще бъде представено в Швейцария, както и на различни фестивали за култура и музика в Европа.



По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!