Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сонетът – между дигиталното и реалното"

В рамките на 15-ия Международен литературен фестивал "Дъхът на Европа" в Русе ще бъде представен музикално-поетичен пърформанс "Сонетът – между дигиталното и реалното". Пърформансът е резултат от работата на актьори по две ателиета и от работата по проект дигиталното и реалното на режисьорките Диана Досева и Елица Йовчева. Поетичният пърформанс е вдъхновен от сонети на Шекспир, Шлегел, Сидни, Джон Дън, Иван Вазов, Николай Лилиев, Димитър Панталеев, Петър Велчев и авторски сонети на Мартин Пашов и Димитър Пишев. В реализацията на проекта участват актьори от Държавен куклен театър - Русе. Представянето на поетично-музикалния пърформанс ще направи "дигитален мост" между Русе и София, разказват режисьорката Диана Досева и актьорът Димитър Пишев:

"Нашата идея беше да намерим формата, под която сонетът съществува днес, каква е неговата форма в сценична среда и в дигитална среда. Съчетанието между сонета и музика е по подразбиране. Във формата, който търсихме, искахме да съчетаем всички изкуства в едно, дори танца, театъра и киното.“

"Най-голямото предизвикателство беше да напиша сонет. Всяка строфа носи конкретно нещо, мислех си, че няма да мога да го направя, но успях и даже остана и като част и от пърформанса. Трудно беше да представя този сонет, пречупен през себе си актьорски, защото поетите трудно представят своите стихотворения добре“ – споделя Димитър Пишев.

Проектът е продължение и на идеята на Диана Досева и Елица Йовчева от проекта "#Последвай ме", в който екипът актьори си поставя задача да се бори с дигиталните зависимости на младите, а сега фокусът е към привличането на интереса на младите към сонетната форма.

Представянето е тази вечер от 20 часа в Ларгото на Сердика и в Дом "Канети" в Русе.

Снимки – "Сонетът – между дигиталното и реалното"


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!